Vitalien, despre asociatii sanatoase

Salatele reprezinta un simbol al unui mod de viata sanatos, fiind asociate cu sanatatea sau cu un fel de mancare sanatos. Dar, salatele disponibile astazi nu mai sunt salatele traditionale, care contineau preponderant frunze de salata, cateva condimente, ulei si otet. Cautam in special gustul dat de dressing, iar salata a devenit o combinatie, de multe ori la intamplare, a mai multor legume de diferite culori, uneori chiar si fructe.

Salata poate sa insoteasca un fel principal, atunci cand este o salata simpla, la orice masa principala, sau poate fi un fel de mancare in sine.

Cateva sugestii pe care le fac pacientilor mei si care sunt incluse si in cele peste 150 de retete culinare preparate conform #MetodeiDrBalanica.

Salatele care contin mai mult decat frunze, le numesc salate bogate si pot inlocui un fel de mancare. In mod normal, orice persoana trebuie sa adapteze meniul zilnic nevoilor individuale, adica raportul optim mancare, miscare, gradul de pregatire fizica, varsta, sex, afectiuni asociate daca exista. Iata cateva sugestii de combinatii, urmarind un grad ridicat de digestibilitate, adica de absorbtie a nutrientilor:

Pentru persoanele normoponderale si care fac o activitate fizica de intensitate medie recomand urmatoarele combinatii:

– Salata verde

– Spanac

– Rosii cherry

– Morcov

– Ardei gras de orice culoare

– Telemea/sau rar Blue cheese

– Telina

– Dressing iaurt

Sau daca eliminam dressing-ul din iaurt si branza si inlocuim cu un dressing din lamaie si condimente, aceasta reteta este una potrivita si in post:

– Salata verde

– Castraveti

– Ceapa rosie

– Masline

– Ciuperci

– Masline foliate

– Mozzarella

– Dressing Vinaigrette/Caesar

Pentru persoanele supraponderale si care fac activitate fizica de intensitate mica:

– Salata verde

– Rucola

– Ciuperci

– Castraveti

– Telina

– Ardei gras de culoare verde

– Dressing iaurt

Sau

– Salata verde

– Castraveti

– Ciuperci

– Ardei gras de culoare verde

– Mozzarella

– Dressing iaurt

Salatele mai pot fi consumate si alaturi de carne, astfel:

1. Pestele se asociaza foarte bine salatelor. Pestele de culoare alba are o buna digestibilitate, cum ar fi  ton alb, pastravul, fructele de mare, iar pestele de culoare rosie este asociat carnii rosie si este mai satios (tonul rosu, somon).

2. O friptura de pui/curcan preparata la cuptor sau gratar se poate insoti de o garnitura/salata compusa din salata verde, ciuperci, castraveti, ardei gras de culoare verde. Dresingul poate fi lamaie simpla, condiment sau ardei iute combinat cu lamaie.

3. O carne de porc slaba preparata la gratar sau cuptor se poate insoti de o garnitura/salata compusa din fasole verde fiarta, varza proaspata sau murata. Dresingul poate fi lamaie simpla, condimente sau lamaie si usturoi.

Cu prietenie,

Cu prietenie, Dr. FIB si Echipa Delimarche

LUNI-VINERI

Restaurant Delimarche

Mic dejun: 8:30-10:00
Pranz: 11:00 – 14:30
Urban Wok: 11:00 – 14:30
Pizza: 11:00 – 14:30

Cafe Deux

07:00 - 17:00

Bdl. Preciziei nr. 3G

mirela.goata@deligroup.ro

0747.039.254


 Delimarche © 2024. All Rights Reserved.