Sase reguli pentru a nu lua in greutate de Craciun

Mesele imbelsugate de sarbatori, vizitele in familie, cadourile ce contin dulciuri si sticle de vin, targurile de Craciun pline cu bunatati, toate acestea va scot din ritmul de viata obisnuit si va afecteaza alimentatia, oricat de concentrati si de responsabili ati fost pana acum. Atentia de la orice se reduce si parca viata se opreste in loc, lasand spatii goale umplute cu excese de tot felul. Mancam si bem, de parca este ultimul Craciun din viata noastra, iar cozonacul, piftia si carnatii vor fi interzisi incepand de maine. Astfel, dupa sarbatori ingrosam randurile din fata farmaciilor, sau ne inghesuim in camerele de garda a spitalelor de urgenta.

Solutia sta in cumpatare si masura, experimentare, dar in limite rezonabile, bucurie in familie, dar echilibru si sanatate. Cum facem acest lucru?

1.Cumparaturile

Atentie in primul rand la calitatea ingredientelor pe care le cumparati din supermarketuri si piete! Cititi cu atentie eticheta si aveti grija sa nu contina prea mult zahar, sare si E-uri. De cele mai multe ori, consumam altceva decat scrie cu litere mari pe eticheta, de aceea trebuie sa urmarim ca produsul sa nu contina mai mult de 2-3 E-uri. In ceea ce priveste dulciurile, ’’curat’’ inseamna cateva ingrediente de baza, fara zahar mult, coloranti si grasimi vegetale. Trebuie sa stiti ca produsele cu termenul de valabilitate mai mic contin mai putini conservanti, ca recipientele de sticla sunt mai bune si mai sigure decat cele din plastic, ca ordinea in care sunt trecute ingredientele pe eticheta reprezinta proportia in care au fost folosite.

2.Metoda de gatit

In afara de calitatea ingredientelor si metoda de preparare a este importanta. Prin prajire, prin folosirea de grasimi si zahar, un preparat poate deveni “bomba calorica”. Puteti gati mai dietetic, fara sa renuntati la gust sau savoare. Adica nu mai folositi uleiuri suplimentare la o mancare ce contine carne grasa, carnatii pot fi din curcan, din amestecuri de carnuri mai slabe, nu trebuie sa contina orez, ci condimente. Sarmalele pot fi si ele din carne slaba de porc, mixata cu vita si amestecata cu mirodenii. Mancarea e bine sa o preparati cu supa, nu cu rantasuri sau prajeli, spre exemplu, sarmalele se pot fierbe in supa, adaugand si radacinoase dupa gust.

3.Reguli si combinatii alimentare

Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii la mesele de Craciun sau de Revelion este legata de combinatiile nefericite. O mancare grasa, “stropita” cu un pahar de vin, plus desert la sfarsit reprezinta o mare provocare pentru sistemul digestiv. Trei feluri de mancare nu reprezinta o solutie potrivita structurii omului modern. Alcoolul se bea intotdeauna la o ora de masa, nu se combina cu mancarea, mai ales daca aceasta este grasa. Explicatia este aceea ca in ficat exista o singura enzima care metabolizeaza atat alcoolul, cat si mancarea, in aceasta ordine. Cu alte cuvinte, ficatul o sa metabolizeze alcoolul si va depune grasimea. Consumul de alimente grase combinate cu alcool, masa servita dupa ora 20:00, reprezinta primul pas catre  steatoza hepatica si motivul principal pentru care depunem grasime la nivelul organelor interne. Acelasi lucru se intampla si in cazul dulciurilor. Si ele trebuie consumate la minimum o ora dupa mesele principale. Este important sa folosim depozitele de glicogen din ficat si muschi, dar si grasimea deja acumulata, pentru a metaboliza ceea ce am consumat la o masa. Nici fructele pe post de desert nu sunt o alegere inspirata. Ele se digera mai usor decat oricare aliment consumat anterior, vor ramane blocate in stomac si vor fermenta, cauzand balonare.

4.Reguli legate de mese

Sarbatoarea inseamna bucuria timpului petrecut cu familia si prietenii, nu un moment de exces si lipsa de control. Este important sa traim in prezent si sa mancam constient. De aceea, le sugerez pacientilor mei sa se gandeasca la perioada de sarbatoare, si nu numai, si sa imparta bucatele pe cele 3 zile. Aici functioneaza principiul “mananca maine si nu totul astazi”! De exemplu:

Ziua 1

Mic Dejun: piftie de porc, mustar fara zahar, 1-2 felii de paine integrala prajita;

Prima gustare: afine/mar verde;

Pranz: ciorba de porc sau friptura de porc slaba cu legume de culoare verde;

Miscare;

A doua gustare: iaurt slab;

1 -2 pahare vin sec (optional)

Cina (maxim ora 20:00): peste alb cu legume de culoare verde.

Ziua 2

Mic Dejun: mezeluri din porc cu mustar fara zahar, 1-2 felii de paine integrala prajita;

Prima gustare: iaurt slab;

Pranz: sarmale din carne de porc slaba cu mamaliguta;

Miscare;

A doua gustare: iaurt slab;

un pahar lapte de migdale fara zahar

Cina (maxim ora 20:00): curcan cu legume de culoare verde.

Ziua 3

Mic Dejun: salata de boeuf cu 1-2 felii de paine prajita;

Prima gustare: trei-patru albusuri de ou cu legume de culoare verde;

Pranz: “pomana porcului” sau friptura de porc la gratar cu castraveti murati in saramura;

Miscare;

A doua gustare: iaurt slab;

1-2 pahare vin sec (optional)

Cina (maxim ora 20:00): pui la gratar (rotisor) cu legume de culoarea verde.

5.Cum ii “pacalesti” pe cei din jur

Un alt lucru care va poate sabota programul de slabit este anturajul. Mai ales daca sunteti musafiri, veti fi serviti cu de toate, imbiati, provocati sa ciocniti la masa un pahar de vin. “Vai, dar nu ati mancat nimic, mai luati friptura, va pun si salata de boeuf…”, parca le auziti pe gazde. Refuzurile ar insemna o jignire. Gazda poate interpreta ca nu va place mancarea. Exista cateva trucuri pentru a o “pacali”, fara sa fie nevoie sa faceti caz de programul de slabit/alimentar pe care-l urmati. Puteti sa compensati prin buna dispozitie, sa fiti dinamici in discutie si sa distrageti atentia de la aspectele ce tin de dieta si nimeni nu se va prinde cat v-ati pus in farfurie. De asemenea, luati un pahar de vin pe care sa-l ciocniti o seara intreaga, nu trebuie sa beti mult.

6.Miscare, miscare si iar miscare

Poate nu mai aveti timp si chef de mers la sala, in aceasta perioada poate sunteti plecati din localitate, in vacanta. Insa asta nu inseamna ca puteti renunta la miscare. Este extrem de importanta, daca nu faci miscare, nu te poti astepta sa slabesti, nu ai cum. Cand faci miscare, poti sa-ti permiti si un exces alimentar, iar excesul din aceasta perioada trebuie compensat neaparat cu sport.

Nu puteti merge la sala? Nu-i nimic, exista atatea metode de a va pune muschii la treaba: urcati scarile in loc sa luati liftul, mergeti mai mult pe jos, faceti plimbari in parc sau, daca sunteti la munte, schiatul si drumetiile ard multe calorii, inclusiv curatenia in casa sau exercitiile la salteluta, cu greutatea propriului corp, sunt benefice. Ideea e de viata in miscare. Eu, de exemplu, merg pe jos sau cu bicicleta, foarte rar cu masina, nu urc cu liftul si folosesc orice pauza ca sa ma misc.

Aceste sase reguli nu sunt deloc greu de respectat. Cu putina atentie si bunavointa, va puteti bucura de sarbatori fara sa ramaneti in urma lor, cu kilograme in plus, cu frustrari si efort inzecit de a le da jos. 

Sarbatori Fericite, Dr. FIB si Echipa Delimarche

LUNI-VINERI

Restaurant Delimarche

Mic dejun: 8:30-10:00
Pranz: 11:00 – 14:30
Urban Wok: 11:00 – 14:30
Pizza: 11:00 – 14:30

Cafe Deux

07:00 - 17:00

Bdl. Preciziei nr. 3G

mirela.goata@deligroup.ro

0747.039.254


 Delimarche © 2024. All Rights Reserved.