Cum scapi de balonare si tulburarile de tranzit intestinal in 6 pasi

Omul modern mananca pe fuga, atras de obisnuinte si gust, mai putin de nutrient si beneficiile pentru sanatate. Facem aproape totul din obisnuinta, iar acest lucru devine periculos pe termen lung. Ne miram apoi ca ne balonam, constipam sau ca nu avem energie, dar nu schimbam nimic. Femeile sunt cele mai afectate, acestea fiind predispuse catre o digestie lenta. Alegem la fel ca majoritatea, ca doar n-o sa facem noi nota discordanta!  Traim nepotrivit, suntem din ce in ce mai bolnavi si cu cea mai mica speranta de viata din UE. De ce? Pentru ca n-am inteles inca ce inseamna nutrient si umplem stomacul cu mancare, ghidati numai de gust, oferte de nerefuzat si cantitati greu de sustinut de catre stomacul si intestinele noastre.

Digestibilitatea inseamna cat introduc in gura, cat absorb la nivelul organismului si implicit cat folosesc din ceea ce bag si cat elimin! Romanii introduc mult, absorb putin si elimina mult, cand sanatate inseamna, bag optim, absorb maxim si elimin minim. Fiziologia mancatului inseamna cat, cum, ce, cat de repede, cat de mult am in furculita, cu ce expresie a fetei mananc. Obrazul are un mod particular de a manca, care trebuie recunoscut si corectat.

Haideti sa vedem care sunt primii 6 pasi catre o digestie corecta:

1.Am timp pentru micul dejun

Micul dejun este prima masa a zilei, care nu este cea mai importanta, dar in functie de ea setez intregul program alimentar al unei zile. Ea trebuie sa contina toti nutrientii, adica proteine, glucide, lipide, vitamine si minerale. Chiar daca ma trezesc cu 20 min mai devreme, merita!

2.Nu beau cafea pe stomacul gol

Cafeaua este acida, iar consumul regulat pe stomacul gol nu este fiziologic, mai ales dimineata. Dimineata mediul intern este acid si este bine sa il alcalinizam putin, adica sa bem apa calduta, sau apa cu lamaie, mai apoi micul dejun si cafeaua. Totodata, cafeaua trebuie consumata fara lapte sau/si zahar pentru a pastra proprietatile antioxidante si stimulatoare ale sistemului nervos central.

3.Nu sar gustarile

Celula este o masinarie care functioneaza cu energie pe care trebuie s-o primeasca la 2-3 ore. Daca nu primeste energie, celula are tendinta de a acumula, astfel rata metabolica scade prin scaderea temperaturii corpului, iar metabolismul incetineste. Gustarile nu sunt mese, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ, iar daca uit de ele, voi acumula mesele consummate, celula crezand ca nu o sa mai primeasca energie. Nu pot sa gresesc cu gustari cum ar fi iaurtul degresat, fructele cu o mica cantitate de zaharuri si samburii – nuci, migdale, dar aici, numai pentru cei normoponderali care fac miscare.

4.Ma hidratez corespunzator

Cantitatea optima de apa este de aproximativ 1,5-2 L/zi si in nici un caz 3-4-5 L/zi cum mai aud unele recomandari. Cu cat cantitatea de grasime scade, cu atat creste cantitatea de apa. Nu este cazul sa ma chinui sa consum multa apa, dar este util sa echilibrez parametrii corporali, adica raportul muschi, oase, apa, grasime si grasime viscerala.

5.Nu amestec proteinele de origine animala

Daca vreau sa diger bine nu amestec carnea cu lactatele si oul, nici toate 3, nici cate 2. In decursul evolutiei, sistemul nostru digestiv s-a dezvoltat pe masura aparitiei si accesului la anumite alimente. Asa cum procesarea astazi reprezinta un element important in starea noastra de boala, amestecul proteinelor ne face sa digeram greu. Mai mult, fiecare proteina are un timp diferit de metabolizare, carnea fiind cea mai satioasa adica cu un timp de metabolizare lung, iar ouale avand un timp de metabolizare scurt, albusul fiind standard proteic.

6.Nu mananc dupa ora 20:00

Cina este o masa importanta a zilei, pentru ca trebuie sa ma pregateasca atat pentru postul nocturn, cat si pentru un somn odihnitor. Trebuie sa contina proteine usor de digerat, cum ar fi: pestele sau albusul de ou si nu mancaruri complexe, bogate in grasimi sau carbohidrati. Totodata, nu este recomandat sa bem bere sau orice forma de alcool. Alcoolul este un carbohidrat, consumat seara in mod constant duce la ficat gras – steatoza hepatica si implicit, la scaderea digestibilitatii.

 Depinde de noi sa ne hranim, nu doar sa mancam, sa folosim nutrientii pentru a avea energie si a fi productivi pe tot parcursul zilei! Alegerile noastre trebuie sa se adapteze modernitatii si sa ia din traditie doar ce este potrivit.

 Cu prietenie, Dr. FIB si Echipa Delimarche

LUNI-VINERI

Restaurant Delimarche

Mic dejun: 8:30-10:00
Pranz: 11:00 – 14:30
Urban Wok: 11:00 – 14:30
Pizza: 11:00 – 14:30

Cafe Deux

07:00 - 17:00

Bdl. Preciziei nr. 3G

mirela.goata@deligroup.ro

0747.039.254


 Delimarche © 2024. All Rights Reserved.