Cum fac trecerea de la Post la bucatele de Craciun

Romanii tin post, fiecare in felul lui, avand motive diferite. Pornind de la cele religioase si pana la cele legate de traditii sau sanatate, postul poate reprezenta o etapa potrivita in viata fiecaruia dintre noi. Imi amintesc de bunica, care postea miercurea si vinerea si nu exista exceptie de la aceasta regula. Ce facem insa dupa post? Ne repezim in bucatele de sarbatoare, ingrosam randurile din fata farmaciilor, umplem camerele de garda ale spitalelor de urgenta, sau ne bucuram cu masura, atat de Post cat si de bucatele de sarbatoare? Iata cele 5 reguli de aur, pentru a trece sanatos de la Post la mancarea de sarbatoare:

1.Postul inseamna mai intai de toate cumpatare Postul trebuie inteles ca fiind un moment de cumpatare, spiritual si mai apoi alimentar. Postul presupune pregatire, pentru ca alimentele disponibile sunt nesanatoase, cornurile, covrigii, zacusca care balteste de ulei, soia si produsele derivate, nu reprezinta solutii potrivite. Majoritatea alimentelor de post contin carbohidrati sau/si grasimi, adica cele 2 forme de combustibil necesare, dar mai putin proteine. Trecerea de la Post la mancarea ‘’de dulce’’ se face treptat.

2.Mai intai reintroducem carnea

Consumam cantitati mici de carne, in special carne slaba, maxim la o masa/zi. Digestia si implicit enzimele digestive se adapteaza nutrientului, iar scoaterea ca si reintroducerea unor nutrienti presupune adaptare, mai precis readaptare. Putem consuma supe, din legume cu carne, sau salate cu carne la masa de pranz sau la cina.

3.Consumam probiotice

Probioticele sunt continute in special in lactatele fermentate, de tipul iaurt, chefir, sana sau lapte batut. Acestea reprezinta gustari sanatoase, la indemana si placute gustului. Cei care nu consuma lactate, din variate motive, pot consuma lapte din migdale fara zahar. Acesta nu contine probiotice, dar este bogat in proteine si grasimi de buna calitate.

4.Mancam putin si des

Alimentele de post nu sunt satioase si avem tentatia sa consumam cantitati mari pentru a ne satura. Carbohidratii duc rapid la satietate, dar senzatia de foame reapare destul de repede. Proteinele de origine animala dau satietate pe termen lung. Asa ca, trecerea de la post la bucatele de sarbatori se face mai usor daca mancam mese reduse cantitativ, dar repetate, de exemplu 3 mese principale si 4 gustari.

5.Folosim “dezlegarea la peste”

Postul religios modern, daca pot spune asa, presupune si perioade in care este permis consumul de peste. Totodata, o buna parte a bisericii, considera fructele de mare ca fiind de post. Pestele reprezinta o buna sursa de proteina si grasimi de buna calitate, asa ca trebuie sa fructificam dezlegarile la peste pentru a consuma si acest tip de proteina. Astfel trecerea de la post la mancarea mai grea, de sarbatoare, o sa fie una blanda.

Postul ca si Sarbatorile, fac parte din viata noastra si trebuie sa fie momente de bucurie si nu de lipsa de cumpatare. Consumam dupa gust si mai putin dupa nutrient, cautam sa fim ‘’in rand cu lumea’’, uitand ca in fapt suntem diferiti si nu exista retete general valabile. Am crescut in ‘’cultura porcului’’, dar romanii moderni trebuie sa se adapteze noului mod de viata si sa-si cunoasca propria fiziologie pentru a fi sanatosi.

Sanatatea este o responsabilitate personala, a fiecaruia dintre noi si este suma alegerilor pe care le facem, adica cum mancam, cum ne miscam, cum facem managementul stresului si al mancatului compulsiv si cum ne integram social fara sa facem nota discordanta, dar ramanand in echilibru.

Cu prietenie, Dr. FIB si Echipa Delimarche

LUNI-VINERI

Restaurant Delimarche

Mic dejun: 8:30-10:00
Pranz: 11:00 – 14:30
Urban Wok: 11:00 – 14:30
Pizza: 11:00 – 14:30

Cafe Deux

07:00 - 17:00

Bdl. Preciziei nr. 3G

mirela.goata@deligroup.ro

0747.039.254


 Delimarche © 2024. All Rights Reserved.