5 reguli pentru o VARA fara KG in plus

A venit vara, caldura si odata cu ea si vacanta mult asteptata. Parca totul se opreste in loc, mintea se reseteaza si fugim de tot ce inseamna reguli si program. Devenim neatenti la cat cheltuim, la ce mancam sau bem, avem tendinta de a face excese, pentru ca ’’odata este vacanta’, de parca ar fi ultima. Kilogramele se aduna in vacante si de sarbatori, iar „datul jos” devine o cursa continua pentru romanii ocupati, care pierd astfel lupta cu echilibrul. Dar, cum facem sa mentinem starea de sanatate si aspectul dorit, bucurandu-ne de vacanta si de tot ceea ce presupune ea?

1.Vacanta face parte din viata noastra

Da, vacanta face parte din viata noastra si nu reprezinta un motiv de exces, doar pentru ca asa face toata lumea. Sigur ca ne putem bucura de o mancare particulara, de un pahar de proseco, sau de un dulce, dar respectand anumite reguli. Adica, mancarea grea, bogata in calorii, o consumam in prima parte a zilei si nu in fiecare zi. Dulcele sau alcoolul il consumam la minim o ora de masa si incercam sa consumam un singur fel de mancare. Clasicul model: aperitiv, fel principal, desert, digestiv dauneaza serios sanatatii si aspectului exterior.

2.Nu fac nota discordanta

Grupul de prieteni din care fac parte este foarte important, dar trebuie sa ma integrez fara a dobandi apucaturile alimentare nepotrivite mie. Imi pastrez obiceiurile sanatoase, fie ca sunt in timpul unui program de scadere in greutate, fie ca nu. Eu mananc ceea ce am in meniul personal, iar daca doresc sa-mi fac o placere, o fac in mod controlat. De exemplu: la pranz mananc o portie de paste sau in loc de prima gustare mananc cateva cubulete de ciocolata, o placinta cu branza dulce si eventual un iaurt slab.

3.Nu mananc sau beau dupa ora 20:00

Chiar daca petrecerile incep tarziu, iar grupul de prieteni propune variante tentante, este sanatos sa nu depasim ora 20:00, nici cu masa si nici cu alcoolul. Daca totusi se intampla, putem sa mancam o carne slaba cu legume de culoare verde in jurul orei 19:00 si mai apoi, incepand cu ora 20:00 sa consumam unul-doua pahare de vin sec sau proseco. Acest obicei nu poate fi zilnic si trebuie insotit de multa miscare in acea zi si urmatoarea. Totodata, restul meselor trebuie sa fie preponderent proteice adica sa contina branza slaba, albus de ou sau carne alba slaba.

4.Nu sar mese

Un stil de viata bazat pe trei mese principale si doua gustari pare un sablon, dar nu este intrucat vorbim de fiziologia organismului uman. Este important sa ne organizam, in special din perspectiva gustarilor care trebuie sa fie simplu de gasit si consumat, de exemplu: incercati sa consumati un iaurt slab rece sau fructe cu un continut ridicat de fibre, antioxidanti si mai scazut in zaharuri, cum ar fi kiwi, ananas si fucte de padure. Totul tine de organizare!

5.Fac miscare

Mersul pe jos este o forma de miscare, iar 10.000 de pasi pe zi reprezinta minimum pentru o persoana normoponderala. Dar, NICIODATA miscarea nu poate suplini derapajele alimentare. Nutritia este contabilitate simpla: intrari, adica ce aducem din punct de vedere caloric, ce mancam, versus iesiri, adica ce consumam prin activitate mentala si fizica. Pentru a putea anula greselile nutritionale, miscarea trebuie sa fie intensa, sustinuta, constanta si greu de abordat pentru omul modern. Miscarea ca si numarul de mese trebuie sa faca parte din viata noastra, ca rutina zilnica, fara a reprezenta o pedeapsa sau obligatie.

6.Am grija la metoda de gatit

Pe langa calitatea ingredientelor si metoda de preparare a acestora este foarte importanta. Prin prajire, prin folosirea de grasimi si zahar, un preparat poate deveni o adevarata “bomba calorica”. Nu este dificil sa solicitam, chiar si la restaurant, feluri de mancare preparate sanatos. Eu o fac permanent si nu intampin dificultati.

Ce este bine sa mancati?

Cei care au inceput un program de slabire sau pur si simplu vor sa aiba un stil alimentar sanatos si in vacanta este bine sa manance legume de culoare verde, bogate in antioxidanti, fibre sarace in zaharuri, proteine usoare de origine animala (cum ar fi pestele slab, fructele de mare si curcanul), lactate degresate (iaurt si branza slaba), cereale integrale (orz, ovaz sau hrisca), paine integrala, grasimi de origine vegetala (uleiuri presate la rece), fructe sarace in zaharuri (ananas, mar verde, kiwi, fructe de padure), iar la coada listei ar trebui să fie carnea rosie si legumele colorate. Hidratarea este foarte importanta in aceasta perioada calduroasa, iar aici vorbim de apa plata sau cu gaz si nu de cafea, ceai sau alcool. Un minim de 1,5 l de apa pe zi este suficient, restul de lichide il luam din alimente.

Respectand un minim de reguli, ne bucuram de vacanta fara sa luam 1 g in plus si fara sa experimentam frustrari. Incercati si veti reusi!

Cu prietenie, Dr. FIB si Echipa Delimarche

LUNI-VINERI

Restaurant Delimarche

Mic dejun: 8:30-10:00
Pranz: 11:00 – 14:30
Urban Wok: 11:00 – 14:30
Pizza: 11:00 – 14:30

Cafe Deux

07:00 - 17:00

Bdl. Preciziei nr. 3G

mirela.goata@deligroup.ro

0747.039.254


 Delimarche © 2024. All Rights Reserved.